Filmlezing geallieerde bioscoopjournaals. Sicco Mansholt zag 80 jaar geleden in diepste geheim beelden van de opmars van onze bevrijders. Toen moest de Hongerwinter nog komen…

Datum: zaterdag 9 november 2024
Tijd: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur)
Locatie: filmzaal in de Cultuurschuur te Wieringerwerf. Loggersplein 1, 1771 CE.

Entree: € 8,-. Betalen in contant /met pin aan de zaal.

Reserveren via dit formulier
Uw reservering geeft géén automatisch recht op een stoel. Kom op tijd. 

Aantal stoelen: 55. Vol is vol.

Voorprogramma om 14 uur – 1938, Wieringermeer op film.  Een selectie uit 8mm films van Dirk Mansholt (akkerbouwer aan Molenweg)***.

pauze

Filmbeelden geallieerde opmars

Sicco Mansholt kreeg eind september 1944 via een wapendropping in West-Friesland twee filmblikken in handen. Zijn taak was de films naar een bevriend verzetscontact te brengen. Maar eerst regelde hij in Middenmeer een filmprojector en draaide in het diepste geheim de beelden op zijn boerderij. ‘We zaten in de schuur op strobalen en we huilden bij het zien van de beelden. Onze bevrijders kwamen eraan!’ Mansholt bracht de 16mm films op de fiets naar een verzetscontact in Alkmaar.

Beeldresearcher Gerard Nijssen toont originele beelden van de opmars van de geallieerden in zomer 1944. Hij vertelt hoe geallieerde legerfilmdiensten beeld als propaganda inzetten in hun bioscoopjournalen. De bevrijdingsfilms werden getoond aan het thuisfront in Canada, Amerika, Groot-Brittannië. En aan de soldaten die aan het front meevochten voor de bevrijding van België en Nederland, zoals rondom Vught in oktober 1944.

Gerard Nijssen is zelfstandig beeldonderzoeker. Hij levert historische beelden aan talloze documentaires en tv-series. Zo deed hij onlangs de research voor de tv-serie Nederland op Film (Omroep Max). Ook doet hij beeldonderzoek voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden (VPRO).

Einde programma: circa 16.00 uur.

80 jaar Vrijheid – De twee filmblikken kwamen uit Engeland via een wapendropping in West-Friesland. Precies 80 jaar later kijken we naar de beelden van toen. Met deze filmlezing geven we een aftrap aan het lustrumjaar 80 jaar Vrijheid.

***)
De filmbeelden gemaakt door Dirk Mansholt, zeven 8mm filmpjes, waren in 2008 door dhr. Han Postel (zwager van Sicco Mansholt) geschonken aan het Genootschap. De films belandden voor reproductie bij het Regionaal Archief Alkmaar. In oktober 2024 is een kopie van de 8mm films in bezit gekomen van het Genootschap.