In Slootdorp speeches  van familie Meeuwsen, Douma én van de kinderen van verloofde Emmy Vellinga.

Op 6 juni 2020, de geboortedag van verzetsman Catrinus Douma, kwamen genodigden naar de Protestantse kerk in Slootdorp voor de onthulling van het Catrinus Doumaplein én het kunstwerk voor de verzetsmensen.

Bekijk reportage van NHNieuws (klik op de afbeelding)

tekst loopt door onder de afbeelding 

Monument voor Catrinus Douma onthuld

Omdat de regels voor samenkomsten per 1 juni zijn versoepeld, kon de werkgroep in Slootdorp de datum 6 juni aangrijpen voor het organiseren van de uitgestelde onthulling. Maximaal 30 personen mochten samenkomen op het plein en op anderhalve meter afstand van elkaar.

 

Donaties voor lesmateriaal

Dankzij giften van bedrijven en particulieren kunnen bijna alle rekeningen betaald worden, nog € 1000 te gaan, voor monument en voor lesmateriaal. Lees meer.

Nu Slootdorp een tastbaar monument rijker is, kan de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid en rechtvaardigheid aan iedereen in de Wieringermeer en aan volgende generaties verteld worden. Contacten met basisschool De Meertuin zijn al gelegd. Door de coronamaatregelen konden de activiteiten met kinderen dit voorjaar niet doorgaan. In 2021 zal de werkgroep hier alsnog mee aan de slag gaan.

 

Speeches

[  ]  Speech door de dochters van Marinus Meeuwsen (1924 – 2011). Catrinus Douma was in zijn leidersrol in het verzet voor Marinus een inspiratiebron. Lees:  Clara-Meeuwsen_speech-6 juni2020

[  ]  Speech door de nichten (oomzeggers) van Catrinus Douma. Lees: Tine-SminkDouma-speech6 juni te Slootdorp

[  ]  Speech door de kinderen van Emmy Vellinga, de toenmalige verloofde van Catrinus Douma. Lees: Mieke-Niemeijer-Wessels-speech-6juni2020

 

Artikel

Lees het artikel uit 2008, Catrinus Douma, een vergeten verzetsstrijder.

 

Straatnaambord Catrinus Doumaplein

Langgekoesterde wens in vervulling: Catrinus Douma geëerd met een straatnaam. Onthulling van het bord op zijn geboortedag 6 juni.

 

 

Plaquette aan de kerkmuur

Plaquette aan muur Protestantse kerk Slootdorp, verzetsmensen Tweede Wereldoorlog

 

Bloemen als eerbetoon aan Catrinus Douma en collega verzetsmensen

 

Plaquette bij het monument

Isabelle Alten (kleindochter van Ellie Douma) las een gedeelte van de tekst van deze plaquette.
Daarna hield het gezelschap 1 minuut stilte.

 

Bouwers Kevin Rens en Richard Ippel   


foto: Anja Goedbloed – Okkema