Lezing over de afhandeling van oorlogsschade en wederopbouw van de polder. Aanvang: 14.00 uur. In de Filmzaal van de Cultuurschuur.

Spreker: Dhr. David Schipper

Datum: 21 oktober 2023
Inloop vanaf 13.30 uur.

De toegang is gratis.

Tekst loopt door onder de afbeelding.


Klieverweg, augustus 1945.

Dhr. David Schipper, in 1945 was hij 15 jaar, was ooggetuige van de periode van wederopbouw. Hij kan enorm boeiend vertellen. Grijp dus deze uniek kans en luister naar zijn verhaal.

Oorlogsschade en wederopbouw

Over de onderwaterzetting in april 1945, een oorlogsmisdaad van de Duitse bezetter, is door de jaren veel gepubliceerd en gesproken. Over het herstel van de schade, de wederopbouw weten we veel minder. Eind 1945 viel de polder voor de 2e keer droog. Zover het oog kon kijken was het slik, ruïnes, chaos. Hoe groot was de schade, hoeveel geld was gemoeid met het herstel, de wederopbouw? Op wiens portemonnee werd de financiële schade verhaald? Wat was de rol van de overheid en wat kwam er op het bordje van bewoners terecht? Net als nu werd er ook toen, in de jaren veertig, vijftig, heel wat gesteggeld over details.

Grijp deze uniek kans om dhr. David Schipper (1930) te horen vertellen. Het Genootschap heeft de filmzaal in de Cultuurschuur afgehuurd.
Zaterdag 21 oktober, aanvang 14 uur en inloop vanaf 13.30 uur.