Joods werkdorp open op 5 mei. 1e rondleiding is om 12.00 uur. Nieuwesluizerweg 42, 1774 PE Slootdorp

Rondleidingen

Op 5 mei a.s. zal Joel Cahen, oud directeur van het Joods Museum, in het Joods Werkdorp (Slootdorp) rondleidingen geven in het kader van Open Joodse Huizen| Huizen van Verzet.

Hij zal die dag om 12:00 uur én om 14:30 vertellen over de plek, het gebouw, haar geschiedenis en haar bewoners.

In nood geboren, vernieuwend en reddend initiatief

Het Joods Werkdorp was een zeer vernieuwend initiatief waardoor vanaf 1933-1940 veel jonge Joodse vluchtelingen konden worden gered. Zij kregen er een opleiding om zich daarmee elders te kunnen vestigen. Toen Nederland in 1940 in de handen van de Duitse bezetters kwam, verbleven nog 300 joden in het Werkdorp. Zoals ook verteld in de recente TV-Serie “De Joodse Raad” , viel een deel van in handen van de Nazi’s. De rest ontkwam.

Uiteindelijk werden in het Joods Werkdorp ongeveer 600 jonge joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk gered. Na de bevrijding werd het Joods Werkdorp eerst Landbouwproefstation voor de Wageningse Landbouwhogeschool. Opnieuw kreeg het toen een toekomstgerichte functie. In 1989 trokken de Galeristen Geert van Beijeren & Adriaan van Ravesteijn, pioniers van de moderne conceptuele en zero kunst in het pand met hun Galerie Art en Project. (Twee van door een kunstenaar gemaakte werken zijn nog steeds in het pand te zien).  Daarna kocht ontwikkelaar Joep Karel het pand om er achter logiesgebouwen voor arbeidsmigranten te bouwen en het Gemeenschapsgebouw tot Herinnering centrum/museum te maken.

Over de organisatie
In Slootdorp, gemeente Hollands Kroon wordt Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet dit jaar georganiseerd door de Stichting Cultureel centrum Het Joods Werkdorp met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum.

De StichtingCultureel centrum Het Joods Werkdorp heeft ten doel het werven en beheren van gelden voor de inrichting en ontwikkeling van het Cultureel centrum Het Joods Werkdorp, de exploitatie van het museum en Herinnering-Centrum in het Hoofdgebouw (ook bekend als het Gemeenschapshuis, Nieuwe Sluizerweg 42, Slootdorp, Gemeente Hollands Kroon) van het voormalig Joods Werkdorp en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.

OJH in 18 steden

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt dit jaar ook (weer) plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Borculo, Den Haag, Deventer, Emmen, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Nijmegen, Steenwijk, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad.

Kijk voor het overzicht op www.jck.nl/openjoodsehuizen.